Днес почетохме паметта на Апостола на свободата Васил Левски | Община Самоков

Днес почетохме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Main News Image
Поклонението се състоя пред паметната плоча пред Девическия манастир. Песен за Левски изпълниха ученици от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева. Специален тематичен рецитал бяха подготвили децата от НУ „Станислав Доспевски“. Патриотични стихове и биографични данни за Апостола на свободата прозвучаха с вдъхновени гласове. В ръцете присъстващите ученици носеха популярните мисли на Левски, които отразяват неговото верую за управлението на България, за правата на хората в нея, за революцията и борбата за освобождението. Героите на историческата памет са нужни на един народ, заради националната идентичност и гордост, заради примера за всеотдайност към Отечеството, заради любовта към род и родина. – каза в обръщението си кмета Владимир Геовгиев. – Идеите за политическо освобождение прозорливо са подчинени на бъдещия политически идеал на свободната държава да се установи демократично управление, подчинено единствено на законите. Поглед и идеал далеч надхвърлил времето си и толкова актуален и днес.
Апостолът на свободата даде живота си за идеала си, в който не спря да вярва и да следва. Една личност, която винаги ще ни обединява като народ и пред която винаги ще свеждаме глава с почит, защото Левски е България.“
Всички днес сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на най-светлия образ в българската история. Образ, който времето, политиката не можаха да променят и който вече толкова години е обединител на нацията ни. Венец от Община Самоков поднесоха кмета Георгиев и председателя на ОбС Силеия Стойчева. Всички присъстващи поставиха цветя пред паметната плоча на героя, който записа името си в пантеона на героите донесли освобождението на България. „О, майко моя родино мила, защо тъй жално тъй милно плачеш …..там близо край град София стърчи едно черно безило и твоят един син Българийо, виси на него със страшна сила. – думи на песен, която прилича на плач за една достойна личност, за която Отечеството е над всичко. Един пример, който като факел трябва да свети в душите на всички българи. За да не забравим кои сме.
Не случайно народът е избрал да почита подвига на Левски в деня на неговата смърт. 19-ти февруари 1873 г. – денят, в който завършва земният път на Васил Иванов Кунчев – още не навършил 36 г., и започва безсмъртието на Апостола – национална икона, но и реален хуманист, човек, чиято философия на саможертва пред олтара на Отечеството е събрана в едно единствено изречение: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си”.