Днес започна заседанието на журито за определяне на носителя на наградата по фотография “Анастас Карастоянов” 2018, както и финалистите в заключителната изложба, която ще се състои на 22 ноември в художествена галерия “Проф. Васил Захариев” – Самоков | Община Самоков

Днес започна заседанието на журито за определяне на носителя на наградата по фотография “Анастас Карастоянов” 2018, както и финалистите в заключителната изложба, която ще се състои на 22 ноември в художествена галерия “Проф. Васил Захариев” – Самоков

Main News Image
Журито е в състав проф. д-р Атанас Кънчев – преподавател по фотография в НАТФИЗ, доц. Никола Лаутлиев – преподавател по фотография, доц. Петър Абаджиев – преподавател по фотография и Милан Христев – носител на Наградата за 2017.
97 фотографи са изпратили творбите си. Днес журито прегледа близо 1500, като подбра от тях най-интересните, качествените и майсторски изпълнени. Интересни дускусии, професионални коментари и оценки бяха направени по време на заседанието. Всеки от членовете на журито имаше собствена визия и оценка за кадъра, майсторството на фотографа, посланието на снимката и др., като дискусиите целяха да се прецезира максимално подбора и за финалната изложба да останат най-стойностните творби.
Утре от класираните след първи етап, ще бъдат определени фотографиите за финалната изложба, както и носителя на наградата за 2018 и класираните на второ и трето място.
Съобразно статута на наградата, Статуетката на Карастоянов се присъжда само за чврно-бяла фотография. За 2018 г. са обявени пет категории- портретната фотография, природа, улична фотография, спорт и актова фотография.