Днес в 7 училища в Самоков се проведе екоден | Община Самоков

Днес в 7 училища в Самоков се проведе екоден

Main News Image

В НУ „Станислав Доспевски” бяха подготвили богата палитра от инициативи, посветени на опазването на околната среда.

Екодните в училищата в Самоков вече се провеждат ежегодно и са част от кампанията по пролетно почистване в община Самоков. Осен почистване на дворовете днес в 7-те училища бяха реализирани кампании по разделно събиране на отпадъци. Кампанията е съпътствана с информационни материали, а от фирма Булекопак са подготвили и индивидуални награди за най-активните участници. Разнообразната и богата програма на екологична тематика в НУ „Станислав Доспевски”, включваше изложба на предмети от отпадъци, която показваше, че всичко е въпрос на гледна точка и на правилно използване. Уникални костюми от рециклируеми материали бяха представени на импровизиран дефилир. Ревюто бе открито с кратко послание, че изцяло е наша отговорността по опазване на околната среда и ако ограничим вредното въздействие на човека върху природата, това ще помогне и на хората да бъдат здрави. Децата чрез викторини, ролеви игри и приложни изкуства сами се вдъхновяваха за отговорно отношение към околната среда.
Инициативите, свързани с опазване на околната среда завършиха на двора, където се проведе състезание между вторите класове на тема „Аз опазвам природата чиста”. Отборите се състезаваха за правилно сортиране на отпадъците, съобразно екологичните изисквания за разделно събиране. Освен бързина, състезателите трябваше да съобразяват на момента как да разделят отпадъка и точно в кой cцвят контейнер да го поставят. Така чрез забавата и играта, децата се възпитават още от малки към опазване на околната среда и намаляване на количеството битов отпадък чрез рециклиране.
В кампанията по разделно събиране на отпадъци и екоден днес проведоха още СОУ „Отец Паисий”, спортното училище, училищата „Митрополит Авксентий Велешки” и „Кирил и Методий” и училището в Говедарци. Гимназията по туризъм днес реализира кампания по разделно събиране на отпадъци, а утре ще почистват в парк Ридо. НУ „Петър Берон” ще проведат екоден утре.