Днес, в изпълнение на решение на ОбС – Самоков от юли миналата година, се проведе честване на Паисий Хилендарски | Община Самоков

Днес, в изпълнение на решение на ОбС – Самоков от юли миналата година, се проведе честване на Паисий Хилендарски

Main News Image
Пред паметника на Хилендарския монах бе организирано кратко тържество. Кметът на общината Владимир Георгиев в словото си подчерта, че община Самоков включва в културния си календар събитие за отдаване на почит и преклонение към делото на Отец Паисий. През тази година, в изпълнение на решение на ОбС към името бе прибавено свети. Така паметната плоча на паметника бе допълнена с думата, която показва, че Паисий Хилендарски е канонизиран от църквата за светец. Д-р на филологическите науки Константин Рангочев направи кратка справка за откритите доказателства и научните публикации върху тях, чрез които се доказва произхода на Паисий Хилендарски от Самоковска епархия. Серизона изследователска дейност в тази сфера има и краеведът Иван Ненов.
На финала на честването присъстващите граждани и общественици поднесоха венци и цветя на паметника на Свети Паисий Хилендарски. Паметника на родоначалника на българското възраждане се намира на площада, а негов автор е скулптура Величко Минеков.