Днес в Доспевската къща бе открит Третия международен симпозиум по живопис и скулптура – Самоков 2017 „Тук и сега“/„Here and now“ | Община Самоков

Днес в Доспевската къща бе открит Третия международен симпозиум по живопис и скулптура – Самоков 2017 „Тук и сега“/„Here and now“

Main News Image
Тук и сега – трета международна среща на художници в Самоков, град с богато културно наследство и традиции в изобразителното изкуство.
Артисти от различни страни се събират заедно, за да творят в подножието на Рила планина, в приказната атмосфера на Доспевската къща. Художниците ще се запознаят с историческото минало на града, ще посетят паметници на културата и ще пресъздадат видяното и преживяното в творбите си.
Програмата на симпозиума включва срещи и творчески работилници с деца и младежи от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна работа с обитателите на Дома за стари хора.
Специално за жителите на града ще бъде реализирана и кинетична арт-инсталация „Дишай“ върху дървената пожарникарна кула заедно с колектива на Районна служба за защита на населението – Пожарната в Самоков.
Симпозиумът ще завърши с изложба, в която артистите ще представят живописни творби, обекти и инсталации, вдъхновени от културата, историята и природата на града и неговите околности. Изложбата ще бъде експонирана в Доспевската къща и открита на 12 август от 18.30 часа..
Участват артистите: Сандра Ансело (Франция), Катрин Бурдон (Франция/ Германия), Васо Тупоу (Кипър), София Хаджипапа Джи (Кипър/България), Лаура Димитрова (България), Стефан Алтъков (България), Васко Славков (България), Явора Петрова (България), Ивана Петрова (България), Светлин Балездров (България), Радостина Доганова (България / Словакия), Иван Шуманов (България), Христо Гелов ( Испания / България).