Днес във възрожденската атмосфера на Доспевската къща бе открит Четвъртия международен симпозиум по скулптура и живопис Самоков 2018 | Община Самоков

Днес във възрожденската атмосфера на Доспевската къща бе открит Четвъртия международен симпозиум по скулптура и живопис Самоков 2018

Main News Image
В продължение на една седмица 11 творци в различни жанрове на изобразителното изкуство и художественото майсторство ще творят, вдъхновени от нашия град. Идеологът и главен организатор на симпозиума, Радостина Доганова, представи участниците – скулптори, художници, графици, дизайнери, фотографи, всеки от тях с много награди в своята област. Част от идеята на симпозиума е да привлече български творци, които работят в чужбина. Станислава, която живее и работи в Италия, сподели, че за нея е огромно предизвикателство да гостува в града на Самоковската художествена школа, да се докосне до историята и атмосферата му. Трима от участниците в симпозиума са българи, живеещи в чужбина, а четвъртият, Андрей Будеску, е румънец – творец в областта на художествената фотография.Богата програма е подготвена за участниците, включваща посещения на културно-историческите и природни забележителности, работилници с участието на домуващите в Дом стари хора – Самоков и децата от Центъра за настаняване от семеен тип и, разбира се, творчески занимания. Произведенията, които ще се “родят” по време на престоя на участниците в нашия град, ще бъдат представени в заключителна изложба на 3 август в Художествената галерия.
Кметът Георгиев поздрави гостите и подчерта, че симпозиумът кореспондира с две много значими за община Самоков културни мероприятия – наградата за живопис “Захарий Зограф” и наградата за фотография “Анастас Карастоянов”. “В динамиката на строителния сезон, международния симпозиум ни помага да се върнем към духовното и е глътка свеж въздух, която ни връща към културните ценности”.

В първите дни от следващата седмица вечерите в Доспевската къща ще са посветени на представяне на участниците и всеки желаещ може да присъства.