Днес бяха подписани протоколите за разкриване на строителни площадки за останалите 7 блока, спечелили финансиране по Националната програма за енергийна ефективнос | Община Самоков

Днес бяха подписани протоколите за разкриване на строителни площадки за останалите 7 блока, спечелили финансиране по Националната програма за енергийна ефективнос

Main News Image
Комисия, назначена със заповед на областния управител и експерти от общинска администрация днес подписаха договори за разкриване на строителните площадки на 7 блока. Председател на комисията от областта е зам. областния управител Николай Николов. Подписи в протоколите положиха и кмета на общината Владимир Георгиев, избраните строители на всеки един обект, строителния надзор за конкретното строителство и председателя на етажната собственост. 5 от обектите се намират в кв. „Самоково” – 24, 25, 31, 33 и 42 и два – 1 и 6 в кв. „Възраждане”.
В община Самоков 17 обекта спечелиха финансиране на първи етап от Националната програма за енергийна ефективност. Миналата година бяха изпълнени 10 блока. През тази година до края на строителния сезон трябва да бъдат приключени и тези 7 блока, за които днес бе подписан Акт 2 /разкриване на строителна площадка/. Преди пристъпването към строителството за всеки един от тях бе избрана фирма, която извърши енергийно обследване и изготви технически паспорт. На база тези документи се определи стойността на ремонта и за всеки един се проведоха обществени поръчки и бяха избрани изпълнители и надзор.
По Националната програма за енергийна ефективност на първи етап имаха право да кандидатстват само сгради с над 36 самостоятелни обекта. Програмата предоставя 100% безвъзмездна финансова помощ за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в допустимите сгради. Целта е с тях да бъдат обновени най-трудните сгради като акцент се поставя на панелките и бетоноповдигащите конструкции. Програмата включва пълна енергийна ефективност – изолация на сградата, подмяна на дограми, подмяна на хоризонтални и вертикални щрангове, покриви, осветление, общи части.
Все още е голям интересът към програмата, но няма яснота дали ще се намерят средства за продължаването й и дали ще се наложи съфинансиране от собствениците.