Днес бе открит паметника на опълченците от Самоков | Община Самоков

Днес бе открит паметника на опълченците от Самоков

Main News Image
С военен ритуал от почетен караул от военно поделение Горна баня и духов оркестър на Сухопътните войски бе открит паметника на самоковците, участвали в българското опълчение и други формирования на българската армия. Тържеството се състоя пред мемориала на опълченците, изграден в центъра на града. Официални гости на събитието бяха Иво Антонов директор на дирекция „Социална политика” Министерство на отбраната и Илиян Тодоров, областен управител на Софийска област. Присъстваха още председателя на ОбС Силвия Стойчева,ученици, деца от детските градини и граждани. В обръщението си кметът на общината Владимир Георгиев подчерта, че изграждането на паметника е израз на поклонението към саможертвата на героите ни, участвали в сраженията по време на Руско-Турската освободителна борба. Кметът благодари на Инициативния комитет и на всички, които допринесоха да се реализира идеята. Иво Атанасов поздрави всички, които имат отношение към изграждането на паметника и подчерта, че отговорното отношение към историята ни и почитта към героите ни е мерило за националната ни идентичност.
Паметникът е дело на скулптура Марин Марков, като цялостната композиция включва бронзови плочи, върху които са изписани имената на самоковските герои. Опълченския кръст е поставен на първата плоча, а на останалите са гравирани лаврови клонки. Пред паметните стели е разположена скулптура на опълченец, носещ опълченското знаме, върху което е гравиран лъв.

Паметникът бе открит от кметът Владимир Георгиев и областния управител Илиян Тодоров. Тържествен водосвте отслужи архиерейският наместник отец Михаил Колев.

Под звука на марш „покойници” присъстващите сведоха глави в минута мълчание в знак на преклонение и почит към самоковците, участвали в Освободителната война. Поднесени бяха венци от Община Самоков и Министерство на отбраната и цветя от гражданите и официалните лица. С думите „Тръгвайки от тук, нека отнесем в сърцата си признателността към самоковските герои от Шипка”, приключи церемонията по откриване на паметника.

Кметът Владимир Георгиев получи почетния знак на министерство на отбраната. който му бе връчен Иво Антонов.