В художествена галерия “Проф. Васил Захариев” се проведе церемония по връчване на Националната награда за фотографско изкуство | Община Самоков

В художествена галерия “Проф. Васил Захариев” се проведе церемония по връчване на Националната награда за фотографско изкуство

Main News Image
В художествена галерия “Проф. Васил Захариев” се проведе церемония по връчване на Националната награда за фотографско изкуство, учредена на името на първия български фотограф Анастас Карастоянов.
През 2017 г. Община Самоков, с решение на ОбС, прие статута и учреди Национална награда за фотографско изкуство. С това Община Самоков цели да отдаде заслужено признание на самоковеца Анастас Карастоянов и рода Карастоянови – пионери на българската фотография, а от друга – да подчертае голямата роля на Самоков за развитието на фотографията в страната ни.
Наградата за фотографско изкуство за 2018 се присъжда за „Черно-бяла фотография” селектирана от шест категории: Портрет, природа, улична фотография, спорт, актова фотография, експериментална фотография. Решението за удостояване с наградата се взе от жури в състав: проф. д-р Атанас Кънчев, доц. Никола Лаутлиев, доц. Петър Абаджиев – преподаватели по фотография във висши учебни заведения, Милан Христев – носител на национална награда по фотография „Анастас Карастоянов” 2017 и Владимир Георгиев – кмет на община Самоков. От постъпилите 1070 фотографии от 97 автори, журито определи селекция за финалната изложба от 95 фотографии на 49 автори.

Давам думата на проф. д-р Атанас Кънчев –председател на журито да представи мотивите за направения подбор.
Проф. Кънчев

Носителя на Националната награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” за 2018 г. за ярко творческо присъствие в двете основни посоки на съвременната фотография – репортажна и манипулирана е Тодор Танев. Той получи статуетка, грамота и паричен чек от 1000 лв. Наградата връчи председателя на ОбС – Самоков Силвия Стойчева.
Втора награда – грамота и чек за 500 лв. получи Славчо Калинов, за значимо жанрово и стилово разнообразие. Наградата връчи проф. д-р Атанас Кънчев – председател на журито
Трета награда получи Димитрина Андреева за авторска смелост, създаване и интерпретиране на визуален образ на емоции и човешки чувства. Грамота и чек за 300 лв. връчи Владимир Георгиев – кмет на община Самоков

Грамоти и луксозни каталози на класиране за финалната изложба на Национална награда за фотографско изкуство „Анастас Карастоянов” 2018 връчи кмета на общината Владимир Георгиев.
Александър Иванов
Александър Стоянов
Александър Чавдаров
Анастас Търпанов
Антоанета Обретенова
Атанас Желязов
Божидар Стефанов
Валери Симов
Виолета Апостолова
Владимир Михайлов
Георги Субев
Денис Бучел
Димитър Петров
Желиан Николов
Жечо Планински
Златко Латев
Ивайло Иванов
Ивайло Андреев
Иван Захариев
Иван Миладинов
Илиян Маринов
Илко Ранджев
Калин Тодоров
Костантин Тръпчев
Мартин Новоселски
Мехмед Азис
Мирослав Жеков
Младен Катранджиев
Младен Миланов
Павел Вълчев
Пламен Ангелов
Петко Момчилов
Петко Цонев
Петър Найденов
Петя Радкова
Пламен Лобутов
Радосвета Калинова
Симеон Кюркчийски
Стоян Григоров
Стоян Илиев
Тодор Динев
Тодор Русинов
Франк Бром
Юлий Василев
Яни Христов
Ясен Вълчев

Община Самоков има отговорно отношение към опазване и популяризиране на историята на Самоков, както и съхраняване на историческата памет към самоковците, които са допринесли с новаторското си мислене и напредничавото си отношение за нововъведенията за развитието на обществения и културния живот на страната ни.
Тази година организаторите бяха подготвили специална изненада за всички, които не само обичат фотографията, но и ценят нейната история. Всеки присъстващ можеше да види изложба на фотографски плаки, подготвена от Исторически музей Самоков. Плаките бяха закупени от колекционер и представляват снимки от Боровец.

.