В много емоционален спортен празник се превърна днес Европейския ден на спорта в училище „Авксентий Велешки | Община Самоков

В много емоционален спортен празник се превърна днес Европейския ден на спорта в училище „Авксентий Велешки

Main News Image
Ръководството на училището използва прекрасната инициатива за отбелязване на деня на спорта, съвместно с асоциация “Бъди активен”, за да представи и новите спортни площадки изградени със средства на Община Самоков. На тържеството присъстваха изпълняващия длъжността кмет на община Самоков Люба Кленова, зам. кмета Васил Сайменов, ръководителя на регионалното управление на образованието Росица Иванова, известния футболист от близкото минало Георги Иванов – Гонзо, треньори от клубовете по ски бягане, борба, футбол, волейбол и баскетбол, както и мъжкия отбор на баскетболен клуб „Рилски спортист”.
Тържеството започна с водосвет на новата придобивка. Люба Кленова направи обръщение, в което подчерта, че изграждането на прекрасните площадки, е естествено продължение на цялостното реновиране на училището, което стана в последните две години. През миналата година приключи ремонта за внедряване на мерки за енергийна ефективност, с което сградата стана по-красива и комфортна. Част от този проект бе реновирането на фасдата и на физкултурния салон. Тази инвестиция е на обща стойност близо 1 млн. лв. Общината кандидатства и спечели проект за обзавеждане в училището. Днес бе прерязана лентата на една много важна придобивка, която значително ще допринесе за развитието на ученическия спорт. Инвестицията е в размер на 180 хил. лв., като са изградени 3 игрища – за волейбол, баскетбол и футбол и една пътека за скоростно бягане. Игрищата отговарят на съвременните стандарти за безопасност и дават една прекрасна възможност за активен спорт сред подрастващите, не само в часовете по физическо възпитание, но и през свободното им време.
След официалната част започнаха двубоите по футбол и волейбол, игрите по баскетбол. На специално разположен тепих направиха демонстрации възпитаниците на клуба по борба, а възпитаниците на ски бягането демонстрираха възможностите за лятна подготовка. За най-малките пък бяха организирани игри от типа „Бързи, смели, сръчни”. Откриването на спортните площадки се превърна в един истински празник на спорта.