Традиционните чествания в Бельова черква в чест на покровителя на града ни Свмч Симеон Самоковски бяха в неделния ден | Община Самоков

Традиционните чествания в Бельова черква в чест на покровителя на града ни Свмч Симеон Самоковски бяха в неделния ден

Денят на Симеон Самоковски е 21-ви август, но за удобство на гражданите празникът се организира в почивния неделен ден, за да може повече хора да посетят черквата „Рождество Богородично“, където бе отслужена тържествена света литургия в чест на светеца Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополия, в съслужение с архимандрит Василий- протосингел на Софийска митрополия, протойерей Михаил Колев- архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, свещенослужители от София и Самоков. Свещеномъченик Симеон Самоковски е със светско име Симеон Попович. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че е сред организаторите на въстанието в Нишко и Пиротско и че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Като такъв е арестуван от турците през 1737 г., окован и хвърлен в тъмница и измъчван. На 21 август 1737 година го завели под бесилото зад църквата „Света София”. Когато го окачили на въжето, се строшило дървото. Окачили го втори път – скъсало се въжето. Едва на третия път Митрополитът издъхнал. Тялото му висяло три дни, докато въжето отново се скъсало. Митрополит Симеон Самоковски е погребан в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива гробната яма с част от мощите му, част от св. Евангелие, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда.
Днес мощите на светеца почиват на видно място в Бельова църква, а денят на неговата смърт – 21 август – е обявен за празник на гр. Самоков. След службата в храма на двора беше отслужва водосвет и осветен курбан. Традиционно се раздават повече от 2000 порции.