С факелно шествие и празничен танцов спектакъл самоковци честваха Националния празник на България | Община Самоков

С факелно шествие и празничен танцов спектакъл самоковци честваха Националния празник на България

Факелното шествие започна с камбанен звън, който огласи пространството пред Девическия манастир и храм „Покров Богородичен”, като присъстващите сведоха глави в почит, към загиналите за освобождението на България. След камбанения църковен звън, шествието потегли под звуците на маршове и патриотични песни. Начело бяха членове на клуба на любителите на исторически оръжия “Чакър войвода”, с черешовите топчета, като председателят на клуба развя Самарското знаме, Участници в шествието бяха кметът Владимир Георгиев, председателя на ОбС Мая Христева, архиерейският наместник Михаил Колев и самоковски духовници, народните представители Радослав Стойчев и Иван Ченчев, общински съветници, ученици с факли и снимки с ликове на велики българи в ръце, граждани. При преминаването му по цялата историческа зона на ул. „Цар Борис III” към него се присъединяваха много граждани. Шествието спря пред Паметника на опълченците, където кметът Владимир Георгиев и председателя на ОбС Мая Христева поднесоха венец. “За свободата и славата на майка България и за загиналите за Освобождението” войводите гръмнаха три залпа с топовете. Шествието приключи при Читалище-паметник „Отец Паисий”, където в салона празничната програма продължи. Тържествено бе издигнато българското знаме под звуците на „Мила Родино”, и препълнения салон бе на крака. “Трети март е ден на жадуваното освобождение. Незабравима и свещена дата, изстрадана и чакана столетия. Защото свободата не се дарява, тя се извоюва. 3 март 1878 г. не е просто историческа дата – тя е край на Баташките клади, край на отнетите за еничари деца, край на избитите хайдути и на майчините робски сълзи”, изтъкна в словото си кметът Георгиев. Той отдаде дължимото на българското опълчение, на ръководилите на едни от най-страшните битки за спасяването на нацията ни руски генерали, на включените в редиците на руската армия воини от различни националности, на защитилите българския народ с перото си достойни мъже.
Председателят на клуб “Чакър войвода” Георги Николчев за втора година връчи учредените от клуба почетни грамоти. Грамотата “Аз съм българче”, която е за ученици получи Кристиян Барански. С грамота “Пазител на българщината” бе удостоена директора на НУ „Станислав Доспевски” Камелия Асенова.
Програмата продължи с изключително вълнуващия, завладяващ и въздействащ танцов спектакъл на танцов ансамбъл „Елика”, чиито изпълнения предизвикваха спонтанни ръкопляскания, които взривяваха препълнения салон. Празникът завърши с голямо хоро на патриотичната песен „Кой уши байряка”, като на сцената бяха изнесени всички знамена на опълчението.