След 160 години, в град Самоков бе осветен новоизграден храм | Община Самоков

След 160 години, в град Самоков бе осветен новоизграден храм

Храмът се намира в двора на МБАЛ – Самоков и носи името на „Св. Вмчк. Пантелеймон” – изцелител и покровител на лекарите
На 27 юли 2021г.,денят в който Светата Православна църква чества паметта на великомъченик Пантелеймон бе извършено освещаване на храм „Свети Вмчк. Пантелеймон“от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх. Бе отслужена и първата тържествена Света литургия.
На освещаването присъстваха кметът на Община Самоков Г-н Владимир Георгиев, общински съветници, местни общественици, бизнесмени, лекари, медицински специалисти, дарители, спомоществуватели и множество граждани на Община Самоков.
В края на службата владиката поздрави духовенството, църковното настоятелство и всички присъстващи за новата духовна придобивка от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
Обръщение към гражданите направи и кметът на Община Самоков- г-н Владимир Георгиев, както и д-р Ковачка от името на църковното настоятелство.
Храм „Свети вмчк Панталеймон” се гради седем години и по този повод около него бяха засадени седем секвои. Седем е едно от най-удивителните числа. То е свещено число, число от духовен порядък. Според Свещеното писание седем е съвършеното число. То управлява времето и пространството. Седем години не е бил предварително поставения срок, но факт е, че след седем години от поставяне на „капсулата на времето” в основите се въздигна и молитвения дом. Така е било предопределено…. Първата секвоя, срещу входа на храма бе засадена от Негово преосвещенство епископ Поликарпи и архиерейският наместник отец Михаил. Секвоята от лявата страна на входа бе засадена от църковното настоятелство на храма, а от дясно – от областния управител Радослав Стойчев. Трите секвои от южната страна на храма бяха засадени съответно от кмета на община Самоков Владимир Георгиев, от Ани и Камен Пешови – ктитори на храма и от Николай Николов – Коки, дядо на дарителя на секвоите Alexander Kenanov. Дървото от северната страна, между болницата и храма засадиха колектива на МБАЛ – Самоков.
Идеята за изграждане на нов храм се заражда още през 2008 година. От управата на болницата първоначално са искали да построят параклис, където християните, намиращи се на лечение в болничното заведение да могат да молят за Божията помощ и закрила. Постепенно се оформило желанието църквата да бъде с по-големи размери, за да могат в нея да намират духовна утеха и самоковци от близкия квартал.
Управителят на МБАЛ – Самоков д-р Красимира Ковачка, сформира църковно настоятелство, открива се дарителска сметка за набиране на средства за изграждането на храма, а с архитектурния план се заема арх. Райна Куманова. С решение на Общинския съвет 150 кв. м. земя от парка на болницата се даравят на Софийска света митрополия за изграждането на храма. Решено е със съгласието на гражданството бъдещия нов храм да носи името на великия целител и великомъченик Пантелеймон, чийто църковен празник се чества на 27 юли, а частица от мощите на светеца се намират в Девическия манастир в града ни.
Съграждането на храма започна с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит чинопоследованието за полагане на основен камък бе извършено от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. Съгласно традицията, до камъка постави стъкленица, в която бе сложен специален свитък с имената на ктиторите.
През годините строежът върви трудно, поради недостиг на финансови средства. Разчита се изцяло на дарения, като много хора заделят лични средства и превеждат по сметки или пускат в поставените дарителски кутии. Един от основните дарители на средства за храма е инж. Симеон Пешов и семейството му.