Радослав Райчев извади богоявленския кръст от ледените води на Искъра | Община Самоков

Радослав Райчев извади богоявленския кръст от ледените води на Искъра

Минусовите температури и ледения вятър не отказаха 55-те младежи, които се хвърлиха в в ледените води на река Искър. Поне три хиляди граждани бяха дошли да гледат богоявленския ритуал. Празникът започна с шествие, в което взеха участие гайдари, членовете на клуб „Чакър Войвода”, сред които и кмета Владимир Георгиев, като почетен лен на клуба и ФТА „Самоков”. Под звучните ритми на гайдата облечените в носии участници в шествието слязоха в коритото на реката, където бяха посрещнати от архиерейския наместник Отец Михаил. Протойерей Михаил отслужи тържествения богоявленски водосвет, след което хвърли кръста в реката. Най-бързо до него стигна 23-годишният Радослав Райчев, като „спасяването” на кръста бе ознаменувано с топовни залпове от позиционираните три топа. Под звуците на гайдарския състав във водатасъс български трибагреници в ръце, навлязоха и членовете на клуб „Чакър войвода” и граждани, които се включиха и направиха голямо мъжко хоро в река Искър. Един от участниците в мъжкото хоро бе сложил на раменете малко момче, който беше най-малкия участник в мъжкото хоро. След излизането от водата, Радослав Райчев бе даруван от кмета Владимир Георгиев с мъжка бродирана риза с шопска шевица, която той облече и с която получи благословията на отец Михаил. Всички, които тази година се хврълиха за кръста получиха специално изработени по поръчка на Община Самоков богоявленски икони, осветени на самия празник. Казват, че който хване кръста на богоявленския ритуал ще бъде здрав и късметлия през цялата година. Пожелаваме на Радослав Райчев да има късмет през цялата година, много здраве и успехи. Според поверието на здраве ще се редват през цялата година и тези, които са се изкъпали във водата на Йордановден. Защото на този ден водата придобива магическа сила и носи изцеление на болните и калява здравите.
Празникът завърши с хора на танцов ансамбъл Самоков под звуците на гайдите.

Община Самоков изказва благодарност на Георги Мутафчийски/ “Кедър Лес”/, който осигури гайдарския състав. За всички присъстващи имаше греяно вино, с което почерпи именяка Йордан Йорданов, собственик на комплекс „Кестените”.

Богоявленския ритуал в град Самоков бе възстановен през 2013 година и се проведе за шести път. С всяка изминала година участниците в него стават все повече.