Проф Аксиния Джурова организира представяне на книгата ”Диалози | Община Самоков

Проф Аксиния Джурова организира представяне на книгата ”Диалози

Представянето се състоя в двора на Кокошковата къща в Самоков, като събитието бе уважено от представители на фондация „Проф. Иван Дуйчев”, от Университетското издателство „Св. Климент Охридски”, Снежана Йовева директор на Държавния културен институт към министерството на външните работи, представители .от Института за източна философия, служители на Общинска библиотека „Самоков”, кметът Владимир Георгиев и много други приятели и професионални партньори на проф. Джурова.
„Диалозите” на Дайсаку Икеда– общественик, философ и разностранен творец, са една избрана форма, чрез която да защитава каузата си и в същото време да представя на света една по-различна гледна точка към големите личности на нашето време. Отстоявайки каузата на нравствено преобразяване на човека и човечеството през годините Дайсаму Икеда провежда диалози с десетки различни представители на световния интелектуален и политически елит, сред които с Рене Юнг, Хенри Кисинджър, Фидел Кастро, Андре Малро, Михаил Горбачов и др., като сред тях е и проф Джурова. Тя е единствената жена в проведените диалози и Валери Стефанов от университетското издателство се пошегува, че каузата при тези диалози е била „Shershez la Famme”/търсете жената/. Първата среща е била на изложба в Япония на български ръкописи и първият диалог между тях, озаглавен „Духът на лъва”,
е издаден преди 20 години. Вторият излиза само преди две години под заглавие „Да спасим човека” с посланието на проф. Джурова – „да влезем в хармония със себе си и така да възстановим равновесието между хората и нашият общ дом – Земята”. „Диалогът е ключ към човешкото бъдеще” – споделя Икеда. Диалозите, като послание, което звучи така – да направим всичко, което е по силите ни, за да не позволим ботушът, роден във въображението на Джордж Оруел, да смаже „човешкото завинаги”. Емоционално и много зареждащо бе представянето на книгата „Диалози” и бе изключително вдъхновяващо за всички присъстващи.