Празник на Самоков 2019 г. | Община Самоков

Празник на Самоков 2019 г.

zarq

 

Празника в снимки 2019 <<ТУК>>

На официална церемония на Празника на Самоков бяха връчени удостоверенията на удостоените с общинска стипендия за учебната 2019/2020 година ученици и студенти.
Общинска стипендия на името на „Константин Фотинов” получи Йоана Хамамджиева. През учебната 2018/2019 Йоана е ученичка в 11 клас на Профилирана Гимназия ”Константин Фотинов” . Тя проявява интерес в областта на литературата и работи върху собствена книга.
Общинска стипендия на името на„Константин Фотинов” получи Калина Митрева . През учебната 2018/2019 г. Калина е ученичка в 12 клас на Профилирана Гимназия”Константин.Фотинов”.С отличен успех се представя на националната олимпиада по немски език. и е приета е студентка в СУ”Климент Охридски” – Немска филология
Общинска стипендия на името на „Константин Фотинов” получи Персиана Цанкова. През учебната 2018/2019 тя е ученичка в 6 клас на Основно Училище”Свети Свети Кирил и Методий” Печели първо място в литературен конкурс в памет на 100 годишнината от смъртта на поета Иван Йончев, за стихотворението „Клетва”
Общинска стипендия на името на „Академик Любомир Чакалов” получи Михаела Вукова. През учебната2018/2019 е Михаела ученичка в 11 клас на Профилирана Гимназия ”Константин Фотинов” Участва в национални конкурси за компютърна рисунка и колаж и печели първи места.
Общинска стипендия на името на”Наум Хаджимладенов” получи Павел Вълков. През учебната 2018/2019 е даровитото ни момче е ученик в 7 клас в Основно Училище”Митрополит Авксентий Велешки” и печели специалната награда в Национален конкурс за детска рисунка”Захари Зограф”. Приет е да учи от тази учебна година в Национална художествена гимназия ”Илия Петров” гр.София
Общинска стипендия на името „Васил Стоин” получи Диана Чаушева. През учебната 2018/2019 е Диана ученичка в 5 клас в Национално музикално училище /НМУ/”Любомир Пипков” гр.София. Освен множеството национални и международни награди, нашето момиче е получило покана за майсторски клас в Гранада Испания.
Общинска стипендия на името на „Васил Стоин” получи Лора Генова.През учебната 2018/2019 г.Лора е ученичка в 7 клас Основно училище”Митрополит Авксентий Велешки”. Участва в детска вокална група „Медени звънчета” и китарен ансамбъл”Акустика”с които има множество награди и изяви.
Общинска стипендия за спорт получи Стефан Ярловски.
През учебната 2018/2019 г. Той е ученик в 9 клас на Спортно Училище”Никола Велчев” В Държавни Първенства /ДП/по ски алпийски дисциплини печели златни медали и отличия.
Общинска стипендия „Млад талантлив спортист от зимните спортове” получава Дани Чолаков.
През Учебната 2018/2019 г. е Дани е ученик в 6 клас в Спортно училище”Никола Велчев”.В Държавни първенства/ДП/ по ски бягане печели златни медали и отличия.
Поощрителни парични награди получиха:
Изабел Крамарска – През учебната 2018/2019 г. Изабел е ученичка в 8 клас на Професионална Техническа Гимназия”Никола Вапцаров” и получава наградата си на база високи постижения от национални шампионати по лека атлетика
Деян Разложки. През учебната 2018/2019 г. той е ученик в 10 клас на Спортно Училище”Никола Велчев” получава наградата си на база високи постижения от Държавни първенства по биатлон.
Павел Марков. През учебната 2018/2019 г. той е ученик в 1 клас на Начално Училище”Станислав Доспевски” получава Награда за постигнати високи постижения и резултати в ски алпийски дисциплини.
Антоний Антонов. През учебната 2018/2019 г. Антоний сноубордистът ни е ученик в 2 клас на Основно Училище”Христо Максимов”
получава Награда за постигнати високи постижения и резултати в сноу борд.
Алекс Чалина. През учебната 2018/2019 г. Алекс е ученичка в 3 клас на Начално Училище”Станислав Доспевски” получава Награда за постигнати високи постижения и резултати в ски алпийски дисциплини.

22.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Димитър Йончев и Красимир Анев получиха удостоверенията си за званието “Почетен гражданина на Самоков на официална церемония на Празника на Самоков. Краси Анев. Удостоверенията връчи изпълняващия длъжността председател на ОбС – Самоков Николай Николов. Кметът Владимир Георгиев поднесе плакети с образа на Свети Симеон Самоковски.
От 1956 г. до края на миналия век – в продължение на 43 години Димитър Йончев работи непрекъснато в сферата на строителството. Той е ръководил изграждането на редица значими обекти в Самоков, Боровец, Говедарци. Той има свой важен личен принос за разгърналото се голямо
строителство в Самоков и Общината през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век. Като специалист и ръководител в системата на фирма „Главболгарстрой”,
част от която е самоковското строително предприятие, г-н Йончев участва активно в строителството на големи обекти в Тюмен, Ростов на Дон, Одеса и други градове в Русия и Украйна. Бил е ръководител на направление
„Задгранично строителство” на Стройрайона. Пенсионира се като директор на строителния тръст „Тюменболгарстрой” в Русия.
С Решение № 2183 от 25.07.2019 г.
Общински съвет – Самоков
удостоява Димитър Георгиев Йончев
със званието „Почетен гражданин на град Самоков” за изключителен и траен принос в областта на строителството.

Красимир Анев е роден в Самоков на 16 юни 1987 г. Той е български биатлонист и европейски шампион при юношите за 2007 година в индивидуалното бягане ; европейски шампиони при мъжете на 20 км. през 2019 г. в Раубичи, Беларус. От 2004 г. е в националния отбор на България. Участва на Олимпиадите във Ванкувър през 2010 г., в Сочи през 2014 г. и в Пьонгчанг през 2018 г.
Печели сребърен медал от Универсиадата в Ерзурум (Турция) в дисциплината 20 км индивидуално и бронз в смесената щафета.
Носител е и на сребърен медал в преследването и бронз, в индивидуалното на Европейското първенство в Риднау-Ван Ридана (Италия).
С Решение № 1627 от 20.09.2018 година
Общински съвет – Самоков
удостоява Красимир Анев
със званието „Почетен гражданин на град Самоков”
за постигнати високи спортни успехи, за значимият му принос и големи заслуги за популяризирането на биатлона и издигането на престижа на гр. Самоков и Общината.

22.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Традиционната киноложка изложба, която от шест години вече е част от програмата за празника на Самоков, събра много любители на кучетата.
Кметът Владимир Георгиев откри изложбата и благодари на публика и участници, че се включват активно в празничните мероприятия и осмислят усилията, положени от организаторите. Съдия на изложбата бе Стефан Попов, който е член на управителния съвет на Българска републиканска федерация по кинология и притежава международен съдийски лиценз. Компетентно и с голяма точност той разясняваше характеристиките на породата и критериите за оценка. 13 участници от различни породи се включиха в киноложката изложба. Сред тях се открояваха два булдога, българско овчарско куче, тобет и бебе-белгийска овчарка. Основния критерий, който надделя за оценка на победителите, бе родословното дърво. Така шампион на изложбата стана мини пудела Леа – на 2 г. с хендлер Никол Пачева, която също получи висока оценка за представянето си. В отделните категории за големите кучета спечели българско овчарско куче Калоян с хендлер Димитръ Хрисчев. От малките породи шампион стана булдог Кери, а при бебетата спечели белгийската овчарка Кайра. Награди бяха осигурени за всички участници – храна за кучета от ветеринарните аптеки на д-р Механджийски и д-р Топчийски, а за победителите – ваучери от магазин „Майки”.

21.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Празникът на Бельова църква е един от основните в богатата програма от мероприятия….. и най-стария. Това не е случайно, защото именно в основите на църквата „Рождество Богородично” бяха открити тленните останки на покровителя на града ни свещеномъченик Симеон Самоковски. Това положи основите на Празника на Самоков, който с всяка изминала година се утвърждава все повече, като едно от най-атрактивните, най-богатите и значими събития в културния календар на община Самоков. Неразделна част от Празника на Бельова църква е фолклорния фестивал, в който всички самодейни състави от читалищата в общината взимат участие. Чрез него община Самоков иска да покаже каква богата културна дейност се развива в нашите села, да отдадем заслужено признание на самодйците, които отделят от свободното си време, за да работят за опазването на богатото ни фолклорно наследство и не само…. Благодарение на тях името на Самоков е прославено в много национални и международни конкурси от където нашите участници се прибират с много награди. От друга страна нашият фолклор е нашата идентичност, лицето ни пред света, нашата уникалност, нашето културно наследство. Това богатство поколения наред са успели да запазят и съхранят. То ни е завещано и това ни задължава ние, като наследници да продължим традицията, да я пазим, съхраняваме и популяризираме. А какво по-прекрасно съчетание от природни дадености, история, богата култура и уникален фолклор, за да превърне Самоков в една туристическа дестинация, която може да предложи богата гама от атракции за гостите си.

21.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

При огромен интерес премина филмовия маратон на София Филм Фест, който се реализира със съдействието на Община Самоков.
В два дни на сцената в Туристическата градина бяха излъчени три филма, които събраха огромна аудитория. Филмовия маратон откри кмета Владимир Георгиев заедно с Радомира Кунева от Арт Фест. Кметът изрази задоволството си, че пътуващото лятно кино се радва на такава популярност в Самоков и събира толкова много зрители. Той сподели, че се обмисля вариант лятното кино да гостува в нашия град за по-дълъг период и да предложи богат откъм заглавия филмов маратон. Радомира Кунева представи заглавията и филмите, които са подбрани за Празника на Самоков. Тя подчерта, че Самоков е един от любимите градове на София Филм Фест, тъй като винаги събира огромна аудитория. Близо 800 човека бяха на първия филм „Миграцията на паламуда”, а за късната прожекция на „Ангелския дял” – почти 500. Вчера туристическата градина се изпълни с почти 1000 киномани, които дойдоха за да гледат последния филм от лятното кино за Празника на Самоков – „Дъвка за балончета”. Заради огромния зрителски интерес за следващата година Община Самоков предвижда да постави повече пейки, за да осигури на зрителите повече седящи места. Макар че имаше и далновидни, дошли със собствени разтегателни столчета, или с постелки за пикник. Но със сигурност за филмовия маратон за празника на Самоков може да се каже, че бе едно чудесно преживяване за всички.

20.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Зам. Кметът Люба Кленова и треньорът по тенис Васил Василев откриха с кратка демонстрация седмия тенис фест в рамките на празника на Самоков.
Тенис фестът се организира от Спортен комплекс Самоков, с подкрепата на община Самоков и вече седем поредни години е част от празничната програма. На кортовете в Спортния комплекс през целия ден се забавляват малките любители на този спорт, с различни игри. В рамките на празника се провежда и турнир, в който се включиха любители на този аристократичен спорт. Победител при момичетата стана Виктория Болашакова, а нейни подгласнички – Кристина Болошакова и Мария Околска. При момчетата за трета поредна година титлата отиде при Джордж Спектър, след него се наредиха Николай Карагьозов и Теодор Петров. Те получиха купи и награди, осигурени от Община Смоков, Т-маркет и ОК Офис. Всички участници също бяха зарадвани с подаръци от ОК Офис и Т-маркет и коктейл, подготвен за тях от домакина Георги Георгиев – управител на спортния комплекс.

19.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

В истински празник за децата на Самоков се превърна конкурса „Млади таланти“.Изключително красиви и талантливи са децата на Самоков и това си пролича в шоуто от детския празник, което се проведе на Сцената в Туристическата градина. 14 момичета и 2 момчета дефилираха на сцената пред погледа на свои връстници, родители и гости. Празникът откри кметът Владимир Георгиев. Той поздрави децата с техния празник и изтъкна, че те са един от основните приоритети на ръководството. Пожела на участниците успех, а на всички присъстващи прекрасни емоции.
Много музика, песни и танци в продължение на два часа радваха присъстващите на празника. Хореографът Ралица Стоянова бе подготвила участниците перфектно и дефилирите и изявите им бяха добре синхронизирани и ефектни. Конкурсът бе в три тура. През първия участниците дефилираха с тоалет по избор. По време на втория имаха възможност да покажат колко са талантливи и артистични. Трети тур бе въплъщенение на вечер на Оскарите, когата децата дефилириха в официални тоалети. Приятна изненада на празника бе гостуващата балетна формация „Танцът е магия” с ръководител Мариета Попадийна, както и изпълнението на акордеон на Ирена и Димитър Рогачеви.
Компетентно жури с председател секретаря на общината Ангелина Вангелова и членове – представители на медиите в Самоков през цялото време изключително внимателно наблюдаваше изявите на всяко дете. Не за да определят най-красивото….защото всички бяха уникални сами по себе си, но имаха отговорна задача да открият най-силната черта на всеки участник….така на финала всеки получи награда – за мис очарование, за мис елегантност, за мистър „любимец на журито”, за мис артистичност…. Лентите и наградите бяха връчени от председателя на журито, която обяви и подбора на участниците.

19.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

“Холандците” отново грабнаха победата в традиционния турнир по минифутбол “Купа Самоков” – Празник на Самоков2019 и това е петата им поредна победа от началото на турнира. Втори се класираха отбора на “Шивачите”, а трети станаха “Набор 94″, които надделяха в малкия финал над отбора на “МаХвани”. Купите на победителите връчи кметът Владимир Георгиев. Той благодари на организатора Георги Георгиев, управител на Спортен комплекс Самоков, който за поредна година организира истински празник на минифутбола. Игра, която е много популярна в нашия град, особено на фона на вицешампионската титла на “Холандците” в Лига България 2019. Индивидуални купи получиха голмайсторът на турнира Адриян Груев от отбора на Холандците. За най-добър вратар бе обявен Ангел Джоргов, също от отбора на шампионите и MVP на турнира стана Ангел Джоргов от отбора на “Шивачите”.
Отборите, класирали се на призовите места получиха и ваучери от механа “При Соте”.

18.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Архиерейска благословя се спусна днес над Самоков с молитвите на Белоградчишкия епископ Поликарп в съслужение с местни духовници и духовници от Софийска митрополия. Тържествена Света литургия бе отслужена днес в храм “Рождество Богородично”. Почетена бе паметта на свещеномъченик Симеон Самоковски – светецът, покровител на нашия град, чиито мощи се съхраняват в Бельова черква. Отслужен бе и тържествен водосвет, с който бе благословено обредното ястие. Множеството от хора, които бяха дошли днес в Бельова черква получиха благословията на епископа.
Традиционно за Празника на Самоков Общината приготвя и раздава курбан за здраве.

18.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

СкандаУ и Михаела Маринова зарадваха хилядите си почитатели, дошли в съботната вечер на площада в Самоков, със страхотните си изпълнения.С много заряд и емоция самоковската публика посрещна своите любимци и не спря да ги аплодира през целия концерт. Приятна изненада за почитателите бе и специалното участие на младия, но изключително популярен ютюбър и изгряваща рап звезда Пело Кръстев. Скандирания, възгласи, аплодисменти и танци ….и всички песни на СкандаУ изпети с пълно гърло – това бе уникалната самоковска публика.
Всеки един от изпълнителите, участвал в концертите на самоковска сцена през годините, признава, че това е най-добрата публика.
Младежкия концерт за празника на Самоков се превърна в емоционално и зареждащо изживяване на всички участници – публика и изпълнители, което дълго ще се помни.

18.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

През целия съботен ден на площада в Самоков се проведе традиционния турнир по стрийтбол за Празника на Самоков. В турнирът взеха участие деца от 8 до 16 г., разделени в три възрастови групи. Много емоции и хъс демонстрираха младите баскетболисти в турнира 3Х3. След турнира се проведоха и индивидуални игри за точна стрелба и стрелба от тройката.
Медалите и наградите на победителите връчиха капитана Йордан Бозов, и играчите на БК “Рилски спортист” и кмета на общината Владимир Георгиев.
Община Самоков изказва благодарност на треньорите на БК “Рилски спортист” за изключителното съдействие за организацията на турнира.

17.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

XVI фестивал на туристическата песен “Самоков – Бялата порта на рила” събра над 300 участника на сцената в Туристическата градина. Фестивалът откри кмета на община Самоков Владимир Георгиев, който подчерта, че планинарската песен е неизменно свързана с нашия град и е щастлив всяка година, по случай Празника на града, да гостуват хорове и вокални групи от цялата страна -София, Асеновград, Петрич, Стара Загора, Казанлък, Перник, Кюстендил, Благоевград. Тази година Националният фестивал на туристическата песен бе о-специален, защото неговият идеолог и наш съгражданин – маество Борис Стрински чества своя 90-годишен юбилей. По този повод кметът Георгиев му подари колаж със снимки с част от многобройните му участия на самоковската сцена и му пожела да е жив и здрав и още дълги години да продължи да възпява красотите на българската природа.
Представители на домакините бяха Хорът на ветераните-туристи и хорът на Сдружението на инвалидите – Самоков. На финала на фестивала всички участващи състави получиха плакет.

17.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

В рамките на Празника на Самоков се проведе и традиционния турнир по тенис на маса, организиран от Клуб по тенис на маса – Самоков, с председател Кирил Москов. Турнирът се проведе в Младежкия дом и в него взеха участие 24 състезатели. В оспорвания двубой при мъжете, сред 20 състезатели, победител при мъжете стана Петър Ненчев, второто място зае Живко Стефанов, трети стана Здравко Четворженски. При жените първа се класира Кристина Пиралкова. След нея се наредиха Инна Станкова и Лиляна Сотирова. Четвъртата участничка бе отговорникът на Младежкия дом Латинка Щъркелова, която получи поощрителна награда за желанието си да стане част от турнира. Купите на класиралите се в челната тройка са осигурени от Община Самоков. Председателя на клуба по тенис на маса поздрави всички участници. Наградите на победителите връчи зам. – кмета Люба Кленова.

17.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Прекрасна “Вечер на музея” сътвориха солистите, оркестъра и балета на Старозагорската опера. Тук, в романтичната симбиоза на ренесанса, барока и класиката стотиците зрители направиха една емоционална разходка във времето..с MUSICA AL VIVO –”Най-красивите арии и дуети от опери, оперети и мюзикъли! На сцената солистите Антоанета Добрева-Нети, Русалина Мочукова, Николай Моцов, и невероятния балет сътвориха една истинска феерия от музика, която те пленява и оставаш като омагьосан в продължение на целия спектакъл. Цялата неповторима атмосфера бе “облечена” с невероятното изпълнение на класическия оркестър на Старозагорската опера с диригент – Владимир Бошнаков.

17.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Маргарита Николова е победителят в традиционния турнир по табла Plomari, който е част от Празника на Самоков. Тя победи на финала Асен Чапкънов и грабна купата тази година. Турнирът се организира от “Селектед Бранд” – вносител на узо Пломари за България, с подкрепата на Община Самоков.
Кметът Владимир Георгиев откри турнира, благодари на организаторите и на всички любители на таблата, които взеха участие в турнира. Традиционно той също се включи в играта и успя да достигне трети тур.

16.08.2019г.

………………………………………………………………………………………..

Днес започнаха тържествата по случай празника на Самоков. Хиляди самоковци почетоха Божията майка. Отбелязан бе храмовият празник на Митрополитската църква “Успение Богородично”, по традиция бе осветен и раздаден курбан.
Храмовият празник започна с тържествена Света литургия , отслужена от архиерейския наместник отец Михаил Колев. Много граждани дойдоха в църквата, за да почетат празника, наричан още Голяма Богородица. След литургията бе отслужен тържествен водосвет и осветено обредното ястие. Църквата “Успение на св. Богородица”, наричана още Митрополитска е изградена и осветена през 1793 година. Четвърт век били нужни на строителите да завършат новия храм. Наред с уникалните дърворезби, в църквата се пазят икони на основоположника на самоковската школа Христо Димитров, на Захари Зограф, Никола Образописов и др.
Уникалната атмосфера в храма събра множество миряни за молитва и благословия.

15.08.2019г.