По случай Деня на народните будители на церемония в Сарафската къща бяха връчени почетни знаци и грамоти, с които се удостояват съвременните будители, предложени от инициативни комитети и институции, за особени заслуги към развитието на културния и обществения живот в община Самоков | Община Самоков

По случай Деня на народните будители на церемония в Сарафската къща бяха връчени почетни знаци и грамоти, с които се удостояват съвременните будители, предложени от инициативни комитети и институции, за особени заслуги към развитието на културния и обществения живот в община Самоков

Председателят на ОбС Силвия Стойчева връчи почетен знак “Златен” на Стоян Пашов – дългогодишен председател на Читалище-паметник „Отец Паисий”. Активен участник и изпълнител в любителски колективи. Под председателството на г-н Пашов се увеличават самодейните състави, организират се интересни културни събития. Личност с активна гражданска позиция по отношение на културния живот в града ни.
С почетен знак “Златен” бе удостоена и Нина Христовска – дългогодишен преподавател по история и осем години директор на Исторически музей – Самоков. Изключително инициативна. и активна в обществения и културния живот на Самоков. Екипът на музея, под нейно ръководство, реализира различни инициативи, които превръщат институцията в „жива структура” – образователни програми, изложби, концерти и др.
С почетен знак “Златен” бе удостоен и Клуб на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода”. Благодарение на активната дейност на членовете на клуба бяха възстановени Чакъровите тържества. Клуб „Чакър войвода” активно участва в историческите събития от културния календар на Общината.
Почетна грамота получи Латинка Щъркелова за приноса за развитие на културната дейност и инициативността сред младите хора.
На церемонията присъстваха много граждани, ангажирани с обществения и културния живот на Самоков. Празнично настроение създадоха вокална група “Дилижанс” – Димчо Тосков, Ваня Делибашев и, Надя Миткова, както и малките балеринки от балетна школа към Читалище-паметник “Отец Паисий”.
След церемонията, ученици от ОУ “Христо Максимов” дадоха на официалните лица и гостите да попълнят кръстословици с имената на народните будители.