По покана на кмета на общината Владимир Георгиев министърът на вътрешните работи Младен Маринов, Николай Спасов – директор ОДМВР, командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков, директорът на дирекция “Жандармерия” Красимир Добрев посетиха самоковската фирма “Самел 90″ | Община Самоков

По покана на кмета на общината Владимир Георгиев министърът на вътрешните работи Младен Маринов, Николай Спасов – директор ОДМВР, командирът на Специализирания отряд за борба с тероризма Георги Гайков, директорът на дирекция “Жандармерия” Красимир Добрев посетиха самоковската фирма “Самел 90″

Целта на посещението бе да се запознаят с първия завод за бронирани автомобили в България, който отвари врати през май тази година. Заводът “SamArm” е партньорско дружество на International Armored Group- Канада и българската фирма “Самел 90. Бронираният автомобил, който се произвежда в Самоков вече е разработен от International Armored Group, като отговаря на съвременните изисквания както по балистична защита, така и по бомбена. Автомобилът е 8Х8, клас Stanag 3.
Гостите бяха посрещнати от зам. директора на “Самел 90″ Георги Йончев и финансовия директор Стоян Пашов. Те представиха възможностите на вече готовите автомобили, както и на специализирания автомобил, оборудван с радиосмутители за защитa срещу импровизирани взривни устройства, които се ползват от едни от най-охраняваните държавни глави, включително президентите на Израел и Египет.
На работна среща в залата на “Самел 90″ г-н Георги Йончев представи цялото производство на фирмата – смутители за телефонни устройства, артилерийски смутители, смутители за затвори, сигнално-окранителни системи, интерком системи, пускови механизми за преносими зенитно-ракетни комплекси и др. от специализираното производство, както и гражданското производство – осветителни LED тела и др. Гостите проявиха голям интерес и бяха впечатлени, че има производство на такова ниво в България. Финансовия директор на “Самел 90″ подчерта, че парадоксалното е, че фирмата работи основно с договори в чужбина.
Един от бронираните автомобили е предоставен за тестване на Специализирания отряд за борба с тероризма, като министър Маринов бе впечатлен не само от качествата на автомобила, но и от гаранционните условия и поддръжка.
На сбогуване гостите подчертаха, че това със сигурност не е последната среща и се надяват, че ще положат едно начало на ползотворно сътрудничество между специализираните държавни институции и самоковската фирма.