Посланици на десет държави гостуваха в Центъра за настаняване от семеен тип | Община Самоков

Посланици на десет държави гостуваха в Центъра за настаняване от семеен тип

Те бяха по покана на Посланика на Суверенния Малтийския орден за България г-н Камило Дзуколи и неговият съветник г- н Богдан Паташев! Ръководството, екипа и децата от Центъра се представиха перфектно при подготовката на коледния обяд. Под вещото ръководство на г-жа Сердарева /преподавател в Професионална гимназия по туризъм/, възпитаниците на Центъра бяха подготвили стилен обяд. Преди да започнат обяда, децата казаха молитвата “Отче наш”. Освен това изненадаха гостите с концерт от църковни песнопения, с подкрепата и под вещото ръководство на игумения Пелагия.
Малтийският орден има статут на наблюдател в ООН. Има дипломатически отношения със 104 страни, поддържа голям брой посланици. Той е най-старият рицарски орден в света. Малтийският орден има статут на наблюдател в ООН.Благотворителната дейност заема основното място в дейността на ордена. Гости на партито бяха: посланиците на Алжир, Аржентина, Белгия, Италия, Кувейт, Мароко, Светия Престол ( Ватикана), Полша, Южна Африка, председателят на Държавна агенция за закрила на детето Офелия Кънева, кмета на Самоков Владимир Георгиев, зам. кмета Сия Шехтанова, главен експерт “Социални дейности” Ралица Герасимова, преподавателите г-жа Копаранова и г-жа Сердарева, Райко Масларски – от Ротари клуб и целият екип на ЦНСТ Самоков! Партито премина прекрасно под звуците на коледни песни! А децата получиха много подаръци.
Всички гости бяха очаровани от представянето на възпитаниците и екпипа на Центъра, от празничната трапеза и украса! Те единодушно изразиха мнение, че работата тук се върши със сърце, усилия и търпение, и ЦНСТ Самоков показва видими резултати и е пример за добра практика!
Присъствието на високите гости не беше случайно. Историята започва преди година, когато Малтийския орден, в лицето на Н. Пр. г-н Камило Дзуколи и неговият съветник Богдан Паташев организират за децата от ЦНСТ творческа ваканция в с.Ковачевица. След творческата ваканция с техните творби е издаден пътепис “Западни Родопи”!
Децата от Центъра бяха гости и на церемонията по награждаването на Посланика Камило Дзуколи с орден “Стара Планина” и лично се запознаха с Президента Румен Радев!