От 5 до 7 октомври в конферентната зала на хотел “Арена” се проведоха Дванадесетите Цар-Шишманови дни и Тридесет и осмите научни четения на Асоциация “Онгъл” | Община Самоков

От 5 до 7 октомври в конферентната зала на хотел “Арена” се проведоха Дванадесетите Цар-Шишманови дни и Тридесет и осмите научни четения на Асоциация “Онгъл”

Научиния симпозиум бе на тена “Памет – Наследство – Култура”. В рамките на симпозиума бе и XIII сезон на Балканска културна филмотека. Кметът Георгиев поздрави участниците и пожела ползотворни сесии и форуми. В официалното откриване изказвания бяха направени от Веселин Хаджиангелов – директор на Исторически музей – Самоков и Константин Рангочев от Асоциация “Онгъл”. Срхиерейският наместник оец Михаил Колев прочете молитва за успех на начинанието и направи встъпително слово за митрополит Авксентий Велешки, на когото са посветени Тридесет и осмите научни четения на Асоциация “ОНГЪЛ”. В международния научен симпозиум участие взеха български и чуждестранни учени и изследователи, фолклористи и етнографи.
По време на симпозиума в Художествена галерия “Проф. Васил Захариев” бе открита изложба на плакати с мотиви от “теракотените икони”, открити във Врачанското кале.
Научният форум се реализира от Асоциация “Онгъл” с подкрепата на Община Самоков, Исторически музей – Самоков, “Екип 123″ ЕООД и импресарско-издателска къща “Род”.