Днес в хотел „Рила” в Боровец се проведе среща във връзка с готовността на курорта за зимния сезон | Община Самоков

Днес в хотел „Рила” в Боровец се проведе среща във връзка с готовността на курорта за зимния сезон

Присъстваха представители на експлоатационните дружества, МВР, БАБХ и РЗИ. Срещата откри кмета на община Самоков Владимир Георгиев, който подчерта, че въпреки, че сме изправени пред необичайна ситуация, всички очакваме сезон, който ще даде възможност курорта да работи добре и да се реализира успешен сезон. Тъй като, предвид ситуацията, ще се разчита основно на българския турист и туристите от съседни страни, все пак ще се направи всичко възможно, за да получат сигурност и добър продукт. За целта е нужно съвместните усилия на всички, ангажирани с това.
Традиционно на тази среща, която се провежда ежегодно, преди началото на сезона, се докладва готовността на ангажираните институции. И днес готовността на системите бяха докладвани от ЧЕЗ , които подчертаха, че тази година сигурността на електрозахранването е обезпечена. Докладвано се извършва и основен ремонт на подстанцията. От ВиК обявиха, че имат готовност за новия сезон. Подготвени са достатъчно аварийни екипи. Предстои да бъдат почистени резервоарите. От областна дирекция „Полиция” заявиха, че и тази година са предвидили достатъчен брой полицаи за охрана на курорта и гарантиране на сигурността на туристите. Ще бъдат командировани и допълнителни сили в курорта, както всяка година, а Община Самоков ще поеме настаняването им. От районната служба на пожарната в Боровец също заявиха, че имат готовност, както и уверението, че могат да разчитат на силите от Самоков и Костенец. Представителят на Българска агенция по безопасност на храните заяви, че ще има засилен контрол през сезона.
Акцентът на днешната среща бе предписанията и мерките за гарантиране на безопасността на туристите в условията на епидемия. От РЗИ дадоха предписания на хотелите и местата за обществено обслужване за спазване на строги противоепидемични мерки. Обсъдено бе спазването на дистанция от туристите във всички места за обществено обслужване, както и за ски зоните и лифтовете. От ведомството обявиха, че имат готовност за засилен контрол на територията на курорта. Те споделиха наблюденията си, че в курорта и в момента се спазват засилени мерки, чрез което да се гарантира сигурността на туристите.