Вицепремиерът Марияна Николова откри новия шестседалков лифт “Мартинови бараки експрес” в Боровец | Община Самоков

Вицепремиерът Марияна Николова откри новия шестседалков лифт “Мартинови бараки експрес” в Боровец

Новото лифтово съоръжение ще подобри качеството на услугата за посетителите“, заяви вицепремиерът и отбеляза, че кандидатурата на София за домакин на Младежката зимна олимпиада 2024 г., ще се отрази и на Боровец.„Имаме намерение част от дисциплините да бъдат тук, което ще е възможност за Боровец отново да се заяви на международната сцена“, посочи вицепремиерът Николова. Тя подчерта, че страната ни има все още неизползван потенциал в тази посока, но това трябва да става в унисон с концепцията за устойчиво развитие, при стриктно спазване на законодателството процедури.
Вицепремиерът обсъди заедно с кмета на Самоков Владимир Георгиев, със заместник-министъра на туризма Любен Кънчев и с представители на „Бороспорт“ подготовката на курорта за зимния сезон.
Кметът Владимир Георгиев поздрави гостите, работещите в курорта и туристите и пожела слънчев и снежен сезон, зареден с много положителни успехи. Той се обърна към младите скиори, че очакваме много отличия и награди през новия сезон. Г-н Георгиев изрази удовлетворението си от новата инвестиция, която ще повиши нивото на зимния ни курорт.
Тази сутрин ски легендата Петър Попангелов заедно с деца от ски клубовете откри лифт “Мартинови бараки”. Новият лифт е с увеличен капацитет до 3000 човека/час при досегашен капацитет 1560 човека/час. Той заменя предишния четириседалков по съществуващата линия.
Съоръжението е с иновативна технология и със значително увеличение на скоростта, което позволява изкачването от долна до горна станция да става само 3 мин. и половина.