Валентина Клисарска, единадесетокласничка от ПГ„ Константин Фотинов”, спечели една от петте най-големи награди – пътуване до Москва – в 11-ото издание на националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне” | Община Самоков

Валентина Клисарска, единадесетокласничка от ПГ„ Константин Фотинов”, спечели една от петте най-големи награди – пътуване до Москва – в 11-ото издание на националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”

Валентина Клисарска, единадесетокласничка от ПГ„ Константин Фотинов”, спечели една от петте най-големи награди – пътуване до Москва – в 11-ото издание на националния ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”, посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски и 140-годишнината от началото на Руско-турската освободителна война. Валя заслужи високата награда в категорията на учениците от 9 до 12 клас с реферата си „Космически изследвания. Принос на български учени в космическите програми”. На първо място от всички ученици от 5 до 8 клас, писали есета, пък бе класирано също момиче от нашата община – шестокласничката от ОУ„Димчо Дебелянов” в Говедарци Теодора Шуманова, озаглавила размислите си „Пред портрета на Левски”. Интересно и показателно е, че тук и второто място е заето от млад самоковец – седмокласникът от СУ „Никола Велчев” Даниел Костадинов, подготвил презентациите „Руско-турска война /подготовка на войната /” и „Васил Левски 1837–1873 г.”. Нашите участници са спечелили призовите места в конкуренцията на 2500 разработки на млади автори от цяла България. Най-добре представилите се участници от страната бяха наградени на 27 май в София. След отличените участници тогава бяха и 15 научни ръководители, сред които и учителката от самоковското СУ „Н. Велчев” Галя Попова. Журито е разгледало и оценило общо 22 разработки на 19-те самоковски участници – 19 презентации, реферат, есе и рисунка, с теми за Апостола и Руско-турската война, за Втората световна война, овладяването на Космоса, съвременния наш край.
На 7 юни в Сарафската къща награди получиха и всички участници от общината – общо 19 души: 16 от СУ „Никола Велчев” и по един от ПГ „К. Фотинов”, ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” и ОУ „Д. Дебелянов”. Секретарят на Общината Ангелина Вангелова връчи наградите, на всички участници. Те бяха приветствани и от заместник-кметовете Васил Сайменов и Люба Кленова. Всеки участник получи руски сувенири, глобус и картина в рамка с красиви исторически кътчета от Самоков. Самите награди са избрани от членове на Руския клуб „Никола Даскалов” в града ни и са закупени с финансовата помощ на Общината. Съответните училищни ръководства получиха грамоти. Специална благодарност бе изказана на преподавателите – научни ръководители от СУ „Н. Велчев” – Галя Попова, Силвана Оцетова и Ваня Стойчева. За оказаното съдействие грамоти заслужиха също зам.-кметът В. Сайменов, гл. експерт „Култура” Пепа Георгиева и в. „Приятел”. Изказано бе и признание за съдействието на кмета Владимир Георгиев и председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева.